« ett bättre du

den hälsosamma bloggen

Bra och enkla tips för bättre hälsa

Gav du också ett nyårslöfte om förbättrad hälsa men känner att motivationen redan fallit en del? Du är långt ifrån ensam om det! Man brukar säga att det är 80 % av alla nyårslöften som fallerat i februari. Men, genom att lägga om fokus, så kan du ändå lyckas. Det krävs inte så mycket för att få en förbättrad hälsa!

Håll det enkelt

Om du vill nå en mer beständig hälsoförbättring är det viktigt att inte göra det för övermäktigt. Det är då bättre att dela upp slutmålet i enklare delaktiviteter, vilka i sig skapar en mer hälsosam livsstil. Att skapa en bestående vana tar cirka 66 dagar, så ge det tid!

Olika vanor som skapar positiva förändringar

Tipsen nedan är bara ett förslag på vanor du kan börja med. Ta en, två några, ta alla, det är upp till dig.

1. Ät något fermenterat varje dag

Det handlar då om kimchi och surkål. Det har forsakts på detta och det visar att fermenterade grönsaker med dess positiva bakterieprofil hjälper tarmfloran. 

2. Ät mer (och varierat) av färgstarka grönsaker

Grönsaker överlag är bra att äta då de har många livsnödvändiga vitaminer och mineraler. De innehåller även en massa annat som gör gott för kroppen på olika sätt. 

3. Ät mer fullkorn

Du kan satsa på att äta mer av  fullkornsris, quinoa, baljväxter, frön och nötter med mera. Du får då i dig bra med fibrer, samt att de komplexa kolhydraterna frigörs långsammare och det ger en  stabilare blodsockernivå.

4. Fasta ibland

Testa på hur det känns att skippa frukost eller middag. Forskning visar att så kallad intermittent fasting, eller periodisk fasta, är fördelaktigt för hälsan på flera sätt.

5. Rör dig

och det gärna minst två eller tre gånger per vecka. Du kan promenera eller börja på gymmet, vad som passar dig bäst. Att röra på sig är ett naturligt detox. 

6. Vila

Ibland är det bästa att göra att göra ingenting alls. Ändå är många dåliga på att bara ta det lugnt. Men försök att göra just det, att ta det lugnt, stressa ner, dagdröm, vila, sov mycket och bra.

13 Jan 2021