« ett bättre du

den hälsosamma bloggen

Få en bättre hållning

Är det så att du har en dålig hållning? En del glömmer att sträcka på sig, men andra kan ha dålig hållning på grund av smärta, eller att man har ett stillasittande jobb som gett försvagade muskler i axlar och bröstrygg. Det är bra att försöka bättra på sin hållning, för att motverka ond rygg eller spänningshuvudvärk. Har du haft dålig hållning under en lång tid är det risk för att kroppen och musklerna är van vid det. Du kan då ha nytta av en hållningsväst. På bastitest365.se kan du jämföra olika modeller. 

Träna upp dina hållningsmuskler

En god hållning bör vara grundinställningen för din kropp, men du som haft dålig hållning länge kan sjunka tillbaka i det, utan att vara medveten om det. Det kan utöver att använda hållningsväst även vara bra att träna dina hållningsmuskler mage, rygg och axlar, framför allt i bröstryggen.

En väldigt enkel men effektiv övning som du kan göra både hemma och på gymmet är ”Prone Cobra”. Gör så här:

Lägg dig på mage med armarna längs sidorna, benen ihop och tårna och pannan i golvet. Lyft sedan hela överkroppen från mattan så långt du kan, samtidigt som du sträcker ut armarna bakåt/uppåt. Rotera axlarna så att tummarna är riktade bort från kroppen och sträva efter att peka dem upp mot taket så mycket som möjligt. Håll kvar i ca fem sekunder, gå ner igen och vila några sekunder innan du upprepar.

Gör gärna övningen flera gånger i veckan med 10 repetitioner per gång, så bör du snart se resultat.

8 Aug 2021