« ett bättre du

den hälsosamma bloggen

Hur gör man för att stressa mindre?

Stress är något många känner av mer och mer och det i alla åldrar. Men hur gör man för att stressa mindre och få en bättre livsstil? Det är bra att försöka minska stressen tidigt, och inte vänta för länge. Fundera på vad du tror hjälper för just dig, och pröva dig fram för att hitta ett sätt. 

Äta, träna, sova

En bra livsstil är då du ser till att ta hand om dig. Det motverkar även stress om du ser till att äta bra, träna då du kan samt sova de timmar du behöver sova. Hjärnan och kroppen behöver sömn för att återhämta sig och bearbeta dagens alla intryck. 

Göra kul saker

Om du bara gör saker för att du måste eller saker du inte gillar, så kommer stressen ta överhand. Det är bra att försöka göra roliga saker och saker du känner är meningsfulla att göra. Ta dig tid till detta, även om det känns stressande att hinna med det, också, för i slutändan hjälper det dig. 

Du inte är misslyckad som person bara för att du inte hinner med allt du vill göra, eller om du är missnöjd med något du har gjort. Försöka acceptera att du kanske inte alltid hinner göra allt du skulle vilja. 

Öva på att ta det lugnt

Det går faktiskt att träna på att stressa mindre, varva ner och stoppa tankar som snurrar i ditt huvudet. Att göra olika andningsövningar är bra. Du kan hitta många bra sådana övningar på nätet. Sedan finns även andra bra metoder för att slappna av, som meditation, yoga eller liknande.

Gör förändringar

Om det är så att du ofta känner press och höga krav på dig oavsett om det är i skolan eller på ditt jobb, fundera då på om det går att göra förändringar av den situationen. Vad är det du gör, kan andra hjälpa dig, vem kan du vända dig till? Säg till en lärare, chef eller någon annan att du är stressad, och be om hjälp att prioritera och välja vad som är viktigast.

27 Dec 2020