« ett bättre du

den hälsosamma bloggen

Tecken på att din tarmflora är störd

Något man sällan talar om, det är hur ens tarmflora mår. Men den är riktigt viktig för att vi överlag ska må bra så att säga. Välfungerande tarmar är en förutsättning för ett friskt liv och det är bra att ha en balanserad tarmflora. Om du känner dig trött, förkyld, sugen på massa onyttigt som chips och skräpmat så kan det bero på dina tarmbakterier. En tarmflora i obalans kan påverka allt från hur magen känns till hudproblem och psykiskt mående. Du kan ta reda på hur din tarmflora ser ut via provtagning. Läs mer här om det. Så vilka faktorer påverkar tarmhälsan?  Dels är det maten som vi äter, men det är även stress och toxiner i miljöerna vi vistas i som påverkar mikroberna i våra tarmar och kan försätta tarmfloran i obalans.

Tydliga tecken på störd tarmflora

Det finns en mängd tecken du kan vara uppmärksam på. Ett tecken är att du känner dig uppblåst och gasig. Ett annat att du längtar sjukt mycket efter skärpmat, hela tiden. Det blir en ond cirkel. De dåliga mikroberna vill ha skräpmat och skräpmat göder fler dåliga mikrober.

Andra tecken är att du är konstant trött, har olika hudproblem och humörsvängningar. Om du är sjuk ofta så är även det tecken på att du kan ha en tarmflora som är i olag.

Vad kan man göra åt en obalanserad tarmflora?

Det är inte så lätt och det är ofta individuellt vad just du behöver för att få en bättre tarmflora. Tips på vad du kan göra kan du läsa i denna artikel på Expressen

 

 

 

 

 

 

4 Oct 2019