« ett bättre du

den hälsosamma bloggen

Vad kan man göra mot hälsporre?

Att drabbas av hälsporre, det är mindre kul. Det är som en slags skada, som är under foten. Denna skada kan ge upphov till en slags utväxt på hälen, som ser ut som en sporre. Därav namnet hälsporre. 

Anledningar till att man kan drabbas av hälsporre är olika. Det kan ha att göra med att man bytt skor till en med alldeles för tunn sula eller att man fått det på grund av idrottande. Men vad kan man då göra mot detta? Dels finns det vissa hjälpemdel som verkar avlastande och gör att det inte gör lika ont. Bland annat finns det sulor, fotbäddar och inlägg att testa. På Footio kan du hitta en del bra produkter för hälsporre. 

Kan man bli av med hälsporre?

För de allra flesta som drabbas av hälsporre, så brukar det läka ut av sig självt, men det tar tid. Det kan ta upp till 1,5 år! Under tiden kan det vara bra att ha någon form av inlägg eller fotbädd. Dessutom gäller det att sluta med aktiviteter som så att säga provocerar skadan. 

Det är inte fel att även göra egenvård, då i form av att dagligen töja vadmuskulaturen, göra viktbelastade tåövningar eller göra olika stretchövningar för att få in en bra cirkulation i fotens vävnader. 

En del hälsporrar kan dock kräva en operation. Så har du drabbats av det och det inte verkar vilja gå över, så kan det vara bra att kontakta vården.

10 Jul 2022