« ett bättre du

den hälsosamma bloggen

Välj rätt elcykel

Har du funderat på att köpa dig en elcykel? Men vet inte riktigt vad du ska ha, eller vilka egenskaper du ska leta efter? Då har jag ett par tips till dig. Med dessa tips kan du på ett lättare sätt hitta en elcykel som passar dina behov

  • För dig som vill kunna cykla långt: Kolla batterikapaciteten. Det finns cyklar som du bara kommer ett par mil på, medan andra låter dig cykla upp emot 10 mil. Det är väl värt besväret att ställa frågor om batterikapacitet till cykelhandlaren. 
  • Om du vill cykla i terräng eller på grusvägar: Då ska du prova en elcykel med dämpade framgafflar. Det ger en högre komfort än vanliga stadscyklar. Tänk på att provcykla på ojämnt underlag för att se hur de dämpar på bästa sätt. 
  • Ska du skjutsa barn på cykeln?: Välj då en elcykel som har motorn placerad antingen mitt på cykeln, eller bak på cykeln. Motor som är monterad fram ger inte lika mycket kraft, och med last på pakethållaren vill du ha så mycket kraft det går. 

Man sparar pengar på att byta ut bilen mot en elcykel

Det kostar ungefär 60 kronor per mil att köra en bil idag om man räknar med alla kostnader. En elcykel däremot kostar dig bara cirka 4 kronor per cyklad mil. Det innebär att du kan spara otroligt mycket pengar varje år, bara genom att halvera ditt bilkörande. Sen att du får motion och frisk luft också, det är ju bara grädde på moset. 

28 Jan 2019