« ett bättre du

den hälsosamma bloggen

Varför får man hål i tänderna?

Hål i tänderna är inte så kul att få, men det kan undvikas. Genom att läsa allt om tandvård samt även se till att ha en egen god sådan så kan du undvika att få hål i dina tänder. Hål i tänderna blir det på grund av att det sker syraangrepp i munnen varje gång du äter eller dricker något. Det är nämligen så att under en måltid så börjar bakterierna i din mun bryta ner kolhydraterna och sockret. Det är då syran bildas och denna syra angriper tändernas skyddande emalj. Det sker under cirka 30 minuters tid efter måltiden. Det är den tid det tar för saliven att neutralisera syran och laga eventuella skador. Dock är det inte alltid saliven kan stoppa det hela eller att man missköter att göra rent själv och det leder till att syran förstör emaljen och det skapas ett hål. 

Så skyddar du dig från hål i tänderna

Det allra bästa sättet att skydda dig från att få hål är att se till att rengöra dina tänder på rätt sätt. Tänk på att syraangrppen är som värst på de ställen där du har svårt att komma åt, som längst bak i munnen. Så därför är det extra noga att försöka göra rent där. Även mellan mellan tänderna och intill lagningar. Använd gärna en tandkräm med fluor då fluor är ett effektivt hjälpmedel mot karies.

Du kan även skydda dig mot hål i tänderna genom att äta rätt. Det är när bakterierna bryter ner socker och kolhydrater som syran bildas och därför är det bra att undvika allt för mycket söt mat eller dryck. Se även till att låta bli att småäta mellan måltiderna. 

Du bör även se till att regelbundet gå till tandläkaren och tandhygienisten. De kan nämligen i god upptäcka karies, långt före du själv känner av det och före de orsakar stora hål och inflammationer som kräver stora lagningar. Tandläkaren kan då ger dig goda råd hur du ska förebygga att det leder till att du får hål. Då risken för karies varierar beroende på vilka bakterier du har i munnen så kan tandläkare också ta reda på om du löper högre risk genom att ta salivprov.

12 Dec 2020