« ett bättre du

den hälsosamma bloggen

Viktigt borsta tänderna

Det är viktigt att ha en god tandhygien. En del av det är att borsta tänderna. Det på rätt sätt, med rätt tandborste och rätt tandkräm. Tandborstning är det som gör att du får bort placket som sätter sig på tänderna. Det är en tunn bakteriebeläggning som blir som en hinna på både tänder och tandkött. Det är plack som orsakar de två vanligaste tandsjukdomarna karies och tandlossning. För att din mun och dina tänder ska hålla sig friska är det viktigt att få bort allt plack och det görs just med tandborstning.

Borsta tänderna på rätt sätt

Du bör borsta dina tänder, morgon och kväll. Det räcker att göra det två gånger per dag, om du borstar tänderna på rätt sätt vill säga. Om du borstar på fel sätt, eller trycker för hårt eller har en tandborste som är för hård så kan det göra att tandköttet drar sig undan och det gör att tandhalsarna blottas. Det kan ge ilningar i tänderna. 

När du borstar tänderna så ska du vinkla tandborsten snett mot tandköttet och gnugga försiktigt med små rörelse. Det är extremt viktigt att få rent även vid tandköttskanten, inte bara tänderna yta. Gnugga varje tand med korta rörelser. Du ska bara föra tandborsten ett par millimeter fram och tillbaka.

Välja rätt tandborste och tandkräm

Du bör välja en tandborste med mjuka, spänstiga strån med ett ganska litet borsthuvud och ett greppvänligt handtag. Mjuk för att inte skada tänder eller tandkött, litet borsthuvud för att komma åt även längst in i munne. Även en eltandborste går bra att använda. 

Det viktigaste när du ska välja tandkräm är att ta en sort som innehåller fluor. Det är ett äömne som stärker dina tänder på ett bra sätt. 

Ett bra tips då du borstar tänderna är att inte spotta ut tandkrämsskummet utan låt det vara kvar i munnen och sila det mellan tänderna. Då kan fluoren fortsätta att verka en bra stund till. Skölj inte efteråt

Borsta barnens tänder

Redan när ett barn får sina första tänder är det bra att börja borsta dem med en liten mjuk tandborste.  En vuxen bör hjälpa barnet att borsta tänderna ända upp i 12-årsåldern.

27 Feb 2021